Advies over bootverhuur voor de beste vakanties

Wanneer u overweegt een boot te huren voor uw vakantie, moet u nadenken over uw behoeften op dat moment. Bijvoorbeeld uw budget, de bestemming en/of het vaargebied, de mensen aan boord, of er al dan niet kinderen zullen zijn, en de zeilervaring van de groep. Een andere veelgestelde vraag is of u een schipper wilt inhuren of niet.

TYPE BOOT

Het is van cruciaal belang om het juiste type boot te kiezen om ten volle van uw vakantie te kunnen genieten. Als u eenmaal uw bestemming heeft bepaald, moet u bepalen welk type boot u gaat gebruiken om daar te komen, gebaseerd op wat er beschikbaar is in die zone. Als u nog nooit hebt gezeild, is dit misschien een goed moment om te beginnen met het huren van een jacht.

Bedenk wel dat hoe langer de boot, hoe minder wendbaar.

Motorboten zijn over het algemeen de duurste optie. Naast de huurprijs moet u rekening houden met de brandstofkosten, die variëren naargelang de motor en het aantal mijlen dat u op uw reis aflegt.

Zeilboten: Dit zijn de meest populaire optie omdat u hiermee met familie en/of vrienden kunt zeilen (tot 12 personen). Het huren van een jacht is kosteneffectiever dan het huren van een motorboot omdat de brandstofbesparingen aanzienlijk zijn.

Catamarans zijn doorgaans even lang als jachten, maar ze zijn uitgebreider en hebben een geringere diepgang. Omdat ze minder diepgang hebben, kunnen ze dichter bij de kustlijn en stranden komen. Catamarans hebben geen slagzij en bieden dus meer stabiliteit, comfort en veiligheid tijdens het zeilen dan monohulls.

havendienst boot huren

SCHIPPER HUREN MET OF ZONDER

Wanneer u een boot huurt, raden wij u aan na te gaan welke vaarbewijzen vereist zijn om te mogen varen, wat zal afhangen van het type en model boot dat u wenst.

Zelfs als ze genoeg ervaring hebben, geven sommige zeilers er de voorkeur aan om een professionele schipper aan boord te hebben als ze een boot huren om in onbekende gebieden te varen. Bovendien zijn ze meestal bekend met unieke routes die u in staat stellen verborgen juweeltjes te ontdekken in het gebied van bestemming waar u zeilt. De schipper neemt de volledige verantwoordelijkheid op zich, zodat u met een gerust hart van een meer ontspannen vakantie kunt genieten.

CONTROLE VOOR VERTREK

Als u een boot zonder schipper huurt, moet u het vaartuig vóór de afvaart grondig inspecteren om er zeker van te zijn dat alles in orde is. Inspecteer de elektronische apparatuur en de accu’s, controleer of de bilge droog en vrij van water is, of het anker werkt (essentieel voor ankerplaatsen), of er veiligheidsuitrusting is (reddingsvesten, een soort harnas, vuurpijlen, radar, enzovoort), en of alle documentatie van de boot actueel is.

Het is van cruciaal belang om vóór vertrek aan te geven of er iets mis is of ontbreekt. Zo voorkomt u dat u tijdens uw vakantie met onverwachte gebeurtenissen te maken krijgt.

WAT MEE TE NEMEN AAN BOORD

Bedenk dat er niet veel ruimte aan boord is… en nog minder privacy. Wij raden u aan zo weinig mogelijk bagage mee te nemen, zoals lichte slaapzakken en zeilschoenen (maar als dit niet mogelijk is, comfortabele schoenen met een zachte zool om geen krassen op het dek te maken). Losse, ademende kleding, meerdere handdoeken, badkleding, zonnebescherming, zonnebril, en zeeziekte medicijnen zijn ook aan te raden.

VERZEKERING EN BETALING

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het huren van een boot voor uw vakantie niet duur. Het is perfect betaalbaar wanneer u er met familie of vrienden van geniet. Het huren van een boot kan tot de helft kosten van een hotel in het centrum of aan de kust, afhankelijk van de zone.

Afgezien van de huurprijs, moet u er rekening mee houden dat u een terugbetaalbare borgsom moet betalen. Voordat u aan boord gaat, kan deze contant of met een creditcard worden betaald. Standaard uitrusting, belastingen en verzekering zijn meestal inbegrepen in de huurprijs.

EXTRA KOSTEN

Voordat u het contract ondertekent, moet u controleren of de havengelden zijn inbegrepen. Gewoonlijk zijn de enige kosten die in rekening worden gebracht het aanmeren in de thuishaven op de eerste en laatste dag van de charter. Aanmeren in andere havens wordt in rekening gebracht op basis van het aantal dagen dat u verblijft. Veel verhuurbedrijven staan toe dat u in beschutte baaien ankert om geld te besparen op deze kosten.

Schoonmaak, handdoeken en lakens zijn extra’s die apart moeten worden betaald.

Bron: Havendienst