Voordelen van reizen en de geestelijke gezondheid

Vooral de reisindustrie voelde de gevolgen van de COVID-19 pandemie hard aankomen. Het jaar 2022 klinkt echter veelbelovend, want de door de pandemie veroorzaakte verschuivingen in levensstijl duiden op bemoedigende trends in de reisindustrie dit jaar.

Volgens de Deloitte zullen in 2022 het aantal vliegtuigpassagiers en de bezettingsgraad van hotels toenemen als reizigers terugkeren naar vakantiebestemmingen. Dat lijkt aannemelijk omdat de COVID-19 beperkingen in Groot-Brittannië en Denemarken zijn opgeheven. Bovendien hebben Oostenrijk en Nederland de afsluitingsmaatregelen versoepeld. Zelfs de EU heeft aanbevolen geen testen of quarantaine uit te voeren voor gevaccineerde inwoners. Wat de VS betreft, hebben belangrijke organisaties uit de reisindustrie de federale regering gevraagd de testverplichting voor in de VS gevaccineerde reizigers op te heffen.

Voordelen van reizen en de geestelijke gezondheid

Nu de beperkingen opgeheven worden, hoeven reizigers alleen nog maar te plannen zoals ze vroeger deden en op pad te gaan. Stel dat je in het VK bent waar de beperkingen zijn opgeheven, en je plant een reis naar Middlesbrough. Het enige wat je hoeft te doen is de COVID richtlijnen en het weer van Middlesbrough te raadplegen om te weten hoe het weer de komende dagen zal zijn, voor je de reis plant. Actuele informatie over het weer hebben zal je helpen je reisroute beter te plannen.

De reis zal je veel helpen om je gedachten af te leiden van de stress van je dagelijks leven. Ook zal het goed zijn voor je geestelijk welzijn. Na het grootste deel van de afgelopen twee jaar binnen opgesloten te hebben gezeten, komt het weer kunnen reizen als een goede adempauze.

Hier is hoe reizen naar een nieuwe bestemming je geestelijke gezondheid ten goede komt:

Bevordert zelfzorg

Dankzij de opsluitingsmoeheid en de daaruit voortvloeiende stress is het heel gemakkelijk om je angstig te voelen en geen mooiere dingen te verdienen. Jezelf trakteren op een vakantie – het maakt niet uit hoe lang of kort, dichtbij of ver weg – kan een krachtgevende daad van zelfliefde zijn.

Bezorgdheid kan reizen moeilijk maken, maar een reis plannen is een goede manier om die aanvankelijke weerstand te overwinnen en jezelf een gevoel van doel te geven. Behalve de opwinding en doelgerichtheid die het plannen van een reis met zich meebrengt, kan de reis zelf ook heel therapeutisch zijn. Het biedt de vrijheid om te doen waar je van houdt, geeft tijd om te ontspannen, en moedigt je aan om in het moment te leven.

Als zodanig blijft reizen voor sommigen niet beperkt tot een ontspannende bezigheid, maar wordt het uiteindelijk een oefening in het bereiken van een gezonde geestesgesteldheid.

Versterkt zelfvertrouwen en eigenwaarde

Elke reiziger die de moeite waard is, zal je vertellen dat reizen niet altijd een wandeling over het strand is, woordspeling bedoeld. In sommige gevallen gaat het om het doorkruisen van enorme mensenmassa’s in groezelige steegjes, verdwalen in een onbekende stad, het ervaren van een cultuurschok, het overwinnen van taalbarrières, en meer.

Omgaan met deze uitdagende aspecten van reizen helpt mensen veel beter om te gaan in hun dagelijks leven. Als je aan angst lijdt en met deze reisuitdagingen omgaat, geeft dat context aan kleinere taken in je routine leven die vaak overweldigend aanvoelen. Ter illustratie: reizen naar een andere kant van de wereld doet het nemen van de metro door de stad onbeduidend lijken.

Vermindert stress

Terwijl iedereen het grootste deel van de laatste twee jaar alleen maar thuis heeft gezeten, zijn de toegenomen werkdruk en werktijden zenuwslopend geweest. Soms hebben het menselijk verstand en lichaam alleen maar rust nodig. Je een paar dagen van je werk kunnen losmaken en naar een ontspannende vakantieplek aan het strand gaan is een geweldige stressbreker.

De werkstress en de sedentaire routine van het dagelijkse leven achter je laten voor middagdutjes, wandelingen langs de oceaan, en niets anders te doen hebben dan te ontspannen, zal je geestelijke gezondheid veel goed doen. Neem je familie of vrienden mee en draag bij aan de algehele feel-good factor van de vakantie.

Verandert je perspectief

Een van de beste uitkomsten van reizen is het ervaren van verschillende culturen en het erfgoed van de plaatsen die je bezoekt. Het kan je kijk op het leven en hoe je het moet leven veranderen. Zoiets eenvoudigs als een andere manier om de vrije tijd door te brengen kan een dramatisch effect hebben op je geestelijke gezondheid.

Reizen kan je de norm van het dagelijkse leven thuis doen uitdagen en je inspireren tot positieve veranderingen. Je kunt tijdens reizen kalmte in waanzin ervaren en beseffen dat het de manier is waarop je op een situatie reageert die de uitkomst bepaalt. En dat heb je allemaal zelf in de hand.

Als je de luxe en de middelen hebt om binnenkort op reis te gaan, dan is het aan te raden dat je dat doet. Reizen naar een nieuwe plek en je helemaal losmaken van de sleur van je routineuze leven, al is het maar voor een paar dagen, doet een wereld van wonderen voor je geestelijke gezondheid.